Dokładność prędkościomierza w O2

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

Da się do wszystkich za wyjatkiem 1,4. Mam dołożony do swojej
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

no, wiedzialem, ze gdzies to widzialem, ale dopiero teraz udalo mi sie dokopac do testu dokladnosci wskazan predkosciomierzy, z ktorego wynika, ze O2 ma jeden z najbardziej przeklamujacych:
    wskazanie szafy 50 km/h - realna predkosc 48 km/h
    100 km/h - 94 km/h
    150 km/h - 142 km/h

dlatego ja zazwyczaj mowie o predkosci "licznikowej"
    pzdr!
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Najlepiej to mozna sprawdzic samemu przy pomocy GPS-a pokazuje ile jedziemy tak na prawde
      Spritmonitor.de

Komentarz

• misiekwaw
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7715
        • Ford

Re: Dokładność prędkościomierza w O2

Zamieszczone przez szkoda
        no, wiedzialem, ze gdzies to widzialem, ale dopiero teraz udalo mi sie dokopac do testu dokladnosci wskazan predkosciomierzy, z ktorego wynika, ze O2 ma jeden z najbardziej przeklamujacych:
        wskazanie szafy 50 km/h - realna predkosc 48 km/h
        100 km/h - 94 km/h
        150 km/h - 142 km/h

dlatego ja zazwyczaj mowie o predkosci "licznikowej"
        pzdr!
        a w climatronicu w OII nie ma tak jak w OI możliwości odczytu prędkości :?: :roll:
        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
        http://www.disi-tune.pl
        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
        Był WRX
        Była Octa

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Chyba nie bo wyswietlacz jest za maly. Predzej to cos by moglo byc wyswietlane na radiu, bo tam jest duzo miejsca.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Spider
            Drive
            • 2005
            • 95

Sprawdzałem u siebie za pomocą GPS, przy 100 km/h na liczniku jest 95 km/h w rzeczywistości. Poniżej jest proporcjonalnie mniej, powyżej 100 km/h jest cały czas 5 km/h róznicy. Najwięcej miałem 197 km/h według GPS, a licznik pokazywał 202 km/h.
            Takie coś jest celowo wprowadzone przez producenta i tyle...
            Spider
            ---------------
            Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez Spider
              Sprawdzałem u siebie za pomocą GPS, przy 100 km/h na liczniku jest 95 km/h w rzeczywistości. Poniżej jest proporcjonalnie mniej, powyżej 100 km/h jest cały czas 5 km/h róznicy. Najwięcej miałem 197 km/h według GPS, a licznik pokazywał 202 km/h.
              Takie coś jest celowo wprowadzone przez producenta i tyle...
              moze i celowo, chociaz sa samochody, ktorych predkosciomierze pokazuja idealnie (C4)
              w kazdym razie przepisy mowia tylko o tym, ze predkosciomierz nie moze zanizac, natomiast skala zawyzania nie jest okreslona
              BTW pomiar GPS'em, przynajmniej takim jakim zazwyczaj dysponujemy tez nie jest idealny, oczywiscie duzo dokladniejszy niz szafa, ale nie idealny.
              pzdr!
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• mariobros
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 551

To można "sztucznie" skorygować...

...bawiłem się jakiś czas temu opcjami komputera i jest tam możliwość ustawienia np. na okoliczność zmiany rozmiaru opon zima/lato. Chyba do 10km/h można przestawić wskazania licznika... Nie wiem, czy czegoś nie pomyliłem :roll:
                Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
                Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• Shadoon
                  Ambiente
                  • 2005
                  • 161

pomiar z wykorzystaniem gps w palmtopie jest obarczony dosc sporym bledem. Trzeba w trakcie pomaru zwrocic uwage na ilosc "aktywnych" satelit i jakosc sygnalu - im więcej tym większa dokładność - oczywieste chyba. bo pomiuar gps to nic innego jak obliczanie odleglosci pomiedzy punktem a satelitami, minimum trzema - w olbrzymim skrocie. GPS nie oblicza bezposrednio pozycji odbiornika ( np. palma) tylko bazuje na znanych pozycjach dostepnych satelit a potem tylko oblicza na bazie geometrii pozycje anteny uzytkownika koncowego.
                  Aha i mierzyliście za pomocą wskazań automapy? Jeśli tak, to nie jest to tak miarodajne jak programami dedykowanymi do pomiarów, ktore odczytuja tylko wtedy kiedy dokladnosc zapewniona jest na najwyzszym dostepnym dla anteny i procesora poziomie.
                  Pomiar z wykorzystaniem gps ale profesjonalnym sprzetem wartym ok 200000 daje super dokladnosc. Jak ktos ma ochote to polecam sprzety np od Topcon :szeroki_usmiech
                  Oczywiscie, dla amatorskich pomiarow, nie majacych zadnego znaczenia, antena w palmie wystarcza :idea: Tanie gpsy sa wystarczajace w 100% do nawigacji, gdzie dokladnosc co do centymetra (tak jak gps rtk) jest totalnie zbedna. W rtk np. sa radiomodemy sluzace do biezacej korekcji z osnowy geograficznej :idea:
                  Koncze juz, bo i tak powiecie ze sie czepiam :szeroki_usmiech
                  Pozdro!
                  Octavia Ambiente (ICE) 1.6 i Octavia II FL ELEGANCE 1.4 TSI

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Re: To można "sztucznie" skorygować...

Zamieszczone przez mariobros
                    ...bawiłem się jakiś czas temu opcjami komputera i jest tam możliwość ustawienia np. na okoliczność zmiany rozmiaru opon zima/lato. Chyba do 10km/h można przestawić wskazania licznika... Nie wiem, czy czegoś nie pomyliłem :roll:
                    nie nie nie
                    to jest opcja takiego "limitera predkosci" - np. jak masz na zimowkach nizszy indeks predkosc niz na letnich, to sobie tam ustawiasz i po przekroczeniu tej predkosci szafa ci dzwoni i wyswietla ostrzezenie.
                    pzdr!

[ Dodano: Czw 12 Sty, 06 11:36 ]
                    Zamieszczone przez Shadoon
                    pomiar z wykorzystaniem gps w palmtopie jest obarczony dosc sporym bledem. Trzeba w trakcie pomaru zwrocic uwage na ilosc "aktywnych" satelit i jakosc sygnalu - im więcej tym większa dokładność - oczywieste chyba. bo pomiuar gps to nic innego jak obliczanie odleglosci pomiedzy punktem a satelitami, minimum trzema - w olbrzymim skrocie. GPS nie oblicza bezposrednio pozycji odbiornika ( np. palma) tylko bazuje na znanych pozycjach dostepnych satelit a potem tylko oblicza na bazie geometrii pozycje anteny uzytkownika koncowego.
                    Aha i mierzyliście za pomocą wskazań automapy? Jeśli tak, to nie jest to tak miarodajne jak programami dedykowanymi do pomiarów, ktore odczytuja tylko wtedy kiedy dokladnosc zapewniona jest na najwyzszym dostepnym dla anteny i procesora poziomie.
                    Pomiar z wykorzystaniem gps ale profesjonalnym sprzetem wartym ok 200000 daje super dokladnosc. Jak ktos ma ochote to polecam sprzety np od Topcon :szeroki_usmiech
                    Oczywiscie, dla amatorskich pomiarow, nie majacych zadnego znaczenia, antena w palmie wystarcza :idea: Tanie gpsy sa wystarczajace w 100% do nawigacji, gdzie dokladnosc co do centymetra (tak jak gps rtk) jest totalnie zbedna. W rtk np. sa radiomodemy sluzace do biezacej korekcji z osnowy geograficznej :idea:
                    Koncze juz, bo i tak powiecie ze sie czepiam :szeroki_usmiech
                    Pozdro!
                    jasne, ze taka dokladosc nie jest nam do niczego potrzebna, wystarczy to co jest.
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• bendi
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 465

Shadoon,
                      GPS nie oblicza bezposrednio pozycji odbiornika ( np. palma) tylko bazuje na znanych pozycjach dostepnych satelit a potem tylko oblicza na bazie geometrii pozycje anteny uzytkownika koncowego.
                      nie tylko geometria ale też teoria względności, jak by ktoś nie wiedział, jest na usługach GPS
                      Outlander
                      była OII 4x4 BMM
                      już nie ma Octa ASZ super fajna była

Komentarz

• xekon
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 742

Moze sie czepiam ale z miernictwa pamietam to na takiej skali z podzialka co 5 mozna odczytac wskazania z dokladnoscia "5" czyli "jadziemy z predkoscia 150 +- 5 km/h" - fajne sa te relacje -> jechalem licznikowe 172 itd...
                        Wskazowki grube jak belki stropowe, skala co 5 :lol:

Przepraszam ale nie moglem sie powstrzymac
                        pozdrowka

Komentarz

• tompol
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 410

Ja sprawdzałem sobie prędkością średnią z MFA (nie mam climatronica :? ) na drodze kilkuset metrów. Pomiar mało dokładny, bo trzeba nożnie utrzymać stałą prędkość (pewnie tempomat załatwiłby problem, ale nima), chociaż jakieś tam wnioski można wyciągnąć. U mnie wychodziło przekłamanie mniej więcej 5km/h. Czyli chyba standard dla OI.
                          srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez xekon
                            fajne sa te relacje -> jechalem licznikowe 172 itd...
                            e tam, do moich zastosowan dokladnosc jest wystarczajaca
                            chyba nigdy nie zdarzylo mi sie relacjonujac cos komus podawac predkosc (oczywiscie licznikowa) z dokladnoscia wieksza niz do ~10km/h :szeroki_usmiech
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• greszczyn
                              Elegance
                              • 2005
                              • 893
                              • Nissan

nie nie nie
                              to jest opcja takiego "limitera predkosci" - np. jak masz na zimowkach nizszy indeks predkosc niz na letnich, to sobie tam ustawiasz i po przekroczeniu tej predkosci szafa ci dzwoni i wyswietla ostrzezenie.
                              pzdr!
                              To jest chyba tzw. speed warning !

W menu głównym wyświetlacza , w setupi- e jest opcja - winter tires , a tam możemy dodać +10 km/h lub odjąć 10km/h .

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez greszczyn
                                nie nie nie
                                pzdr!
                                To jest chyba tzw. speed warning !

W menu głównym wyświetlacza , w setupi- e jest opcja - winter tires , a tam możemy dodać +10 km/h lub odjąć 10km/h .
                                no dokladnie tak

edit:
                                hehe, a wlasciwie niedokladnie, bo speed warning to jedno a speed warning przy winter tyresach to osobne opcje
                                ale to juz tylko gwoli dokladnosci
                                pzdr!
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• grzegorz
                                  Ambiente
                                  • 2005
                                  • 128
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
                                  • BMM 2.0 TDI 140 KM

Porównywałem w lecie prędkość w swojej OI z VAG-COM i climatroniciem i wyglądałoby na to, że poprawną prędkość wskazuje VAG-COM, pokrywa się przynajmniej z prędkościomierzami montowanymi na drogach. Wychodzi na to, że prędkościomierz zawyża, a climatronik zaniża prędkość.
                                  Załączone pliki
                                  życie zmienia marzenia ...
                                  1.9TDI ALH powered by MT: 120KM/260Nm

Komentarz

• autorus
                                    Rider
                                    • 2004
                                    • 508

A jak ustawić żebym widział w climatronik prędlość? :shock:
                                    http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
                                    Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
                                    Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• misiekwaw
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 7715
                                      • Ford

Zamieszczone przez autorus
                                      A jak ustawić żebym widział w climatronik prędlość? :shock:

użyc opcji szukaj

Był WRX
                                      Była Octa

Komentarz

• Elph
                                        Classic
                                        • 2005
                                        • 11

U mnie w Octavi I różnica pomiędzy wskazaniem prędkościomierza a "rzeczywistością" jest ok 10% (prędkościomież zaniża). Rzeczywistość określam na podstawie przydrożnych tablic z pomiarem prędkości, przypadkiem kontroli radarowej policji i wskazaniem komputera. Na tablicach porównywałem przy mniejszych prędkościach 60km/h - pokazuje 55km. Policyjny radar złapał mnie kiedy miałem 150km/h a wskazanie u nich było na 136km (nie pytałem o badanie techniczne radaru:-)). Test z komputerem zrobiłem mając na liczniku 140 km/h na płaskiej równej drodze jadąc ze stałą prędkością zresetowałem komputer (prędkość średnią) pierwsze wskazanie pojawiło się po kilku sekundach i było 130 km/h.
                                        Zapytałem w ASO dlaczego jest mniej niż w rzeczywistości - obiecali, że sprawdzą i ew. skorygują. Podobno w O1 jest zakres regulacji wskazania +/- 7 % lub km/h - już nie pamiętam czego. Ale kiedy odbierałem samochód powiedzieli, że jest ok i nic nie zmienili.
                                        Jeśli ktoś wie jak można skorygować wskazanie VAG'iem to chętnie dowiem się jak.
                                        Swoją drogą jeśli wskazanie prędkościomierza opiera się na prędkości obrotowej kół to faktycznie istotny jest ich rozmiar. Ale jak wytłumaczyć różnice pomiędzy komputerem a licznikiem? Czyżby komputer wyliczał na podstawie obrotów i przełożenia? Pamiętam, że kiedyś rozmawiałem z taksówkarzem o zmianie kół na większe i powiedział, że tego nie zrobi bo musiałby do nowego rozmiaru przeprogramować taksometr i przejść badanie techniczne a to jest bardzo drogie. Chyba coś w tym jest....

Pozdrawiam.

Komentarz

• chester121
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1053

zmiana rozmiaru kul spowoduje wzrost lub spadek predkosci
                                          ale nie beda to duze skoki(pare km/h)
                                          co do regulacji hmm
                                          niektorzy kupowali nowe wkladki pod licznik dobrze zkalibrowane
                                          mi tam moje nie przeszkadzaja
                                          u mnie przeklamanie jest przy 140km/h licznikowe komputer pokazuje mi 138km/h
                                          wogole mam bardzo udane to wszystko
                                          bo np komputer pokazuje mi spalanie srednie ok. 4,5l to w rzeczywistosci jest 4,7l/100km
                                          wiedz bledy sa pomijalnie male
                                          ale ja odrazu po kupnie auta dalem go do serwisu zeby mi go ustawili dokladnie i nie odchodzilem od biorka poki nie zrobili mi tego o co prosze k

Komentarz

podepne sie:
                                            jak na climatoricu wlaczyc pomiar predkosci? nawet nie slyszalem o takiej mozliwosci...

Komentarz

• bernardo
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 1083

W zupełnieniu do tego co już napisał szkoda.
                                              W Unii Europejskiej obowiązuje dyrektywa Komisji Europejskiej 77/433/EWG, dopuszczająca generalnie tylko zawyżanie pomiaru przez prędkościomierz. Nie może on więc nigdy pokazywać odczytu niższego od prędkości rzeczywistej.
                                              W Polsce odwołujemy się do Polskiej Normy, ustalającej wielkość dopuszczalnego błędu granicznego obliczanego według wzoru (PN-92/S-95020)
                                              koniec uzupełnienia
                                              aczkolwiek...
                                              NajtFukinPatrol North-West
                                              Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
                                              WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• misiekwaw
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 7715
                                                • Ford

Zamieszczone przez lec
                                                podepne sie:
                                                jak na climatoricu wlaczyc pomiar predkosci? nawet nie slyszalem o takiej mozliwosci...
                                                odpowiedz na to pytanie jest w watku do ktorego link jest 2 posty wyzej
                                                Był WRX
                                                Była Octa

Komentarz

Pracuję...